T. Koudelka: „V repre jsme parta, jako soupeři se dokážeme pohádat.“

Po zápase třetího kola 1. Futsal ligy (výhra v České Lípě 6:0) jsme vyzpovídali kapitána týmu FK Chrudim Tomáše Koudelku. Řeč byla o vstupu mužstva do sezony, trénincích, ale i reprezentaci, kterou čeká důležitý souboj kvalifikace o Mistrovství světa s Bosnou a Hercegovinou, a které on je již dlouhou dobu nedílnou součástí.

Nejdřív mi v krátkosti zhodnoťte střetnutí v České Lípě.

Do utkání jsme vstoupili celkem vlažně, možná se na nás projevila velká fyzická zátěž z tréninků, které nyní podstupujeme. Sice jsme soupeře do zakončení moc nepouštěli, my ale své vypracované šance neproměňovali. Přesto bylo asi jen otázkou času, kdy otevřeme skóre, což se nakonec i stalo a šli jsme do pohodového vedení. Poločas tak skončil 3:0 a po přestávce jsme zápas už jen bezpečně kontrolovali, navíc přidali ještě nějaké branky. Škoda že jsme dost dalších příležitostí spálili, výhra mohla být i vyšší. Na druhou stranu nás těší nula vzadu.

Ve své kariéře jste zažil už hodně, ale aby se ve čtvrté minutě dvakrát měnil míč kvůli jeho podhuštění, to se vám asi ještě nestalo?

Máte pravdu, je to kuriozita zápasu, něco takového jsem ještě neviděl. Bylo to trochu úsměvné, až jsem se i bál, že jiný balón již nebude. (smích) Ale tempo hry to nenarušilo a střetnutí nakonec dopadlo dobře.

V úvodu druhého poločasu jste vstřelili gól po vaší rozehrávce z rohového kopu, když krátce předtím jste na spoluhráče křikl jistou číslovku. Šlo o nacvičenou kombinaci?

Ano, jednalo se o číslo signálu, který nám hodně vycházel. S trenérem jsme se před zápasem bavili, že bychom mohli přes tyto standardky udeřit, že je Česká Lípa nebrání až zase tak dobře, což jsme měli shlédnuté z předzápasových videí. Myslím si, že tato taktika celkem vycházela, měli jsme z nich dost příležitostí a mohli z nich vstřelit těch gólů daleko víc. Konkrétně při vámi zmiňované brance jsem si při rozehrávce trošku počkal na soupeřova hráče, kam udělá krok. Navíc futsalista bránící Pavla Drozda se koukal na druhou stranu, Pavel si tam skvěle naběhl a byl z toho gól. Když vyjde takto z tréninku secvičená akce, vždycky nás to potěší.

Pohodové utkání pokazila červené karta Torrese. Jaká je to pro tým před zápasem s Plzní komplikace?

Kdyby to bylo na začátku loňské sezony, kdy jsme těch hráčů tolik neměli, tak bych asi mluvil jinak. Teď ale věřím, že se o žádnou komplikaci jednat nebude. Kádr máme naštěstí dost široký a je v něm řada hráčů, kteří ho mohou nahradit. Na druhou stranu je pravdou, že Torres hraje nyní ve skvělé formě a chybět by mohl, ale věřím, že jej nahradíme. Navíc máme teď kvůli reprezentační pauze dostatek času si odpočinout a potrénovat, takže jako úplně největší komplikaci bych to opravdu neviděl. Samozřejmě je to škoda hlavně pro něho samotného, že si zrovna v tomto střetnutí nezahraje. Také s ním asi bude mít pohovor trenér Conde, protože za rozhodnutého stavu tímto faulem zbytečně oslabil tým. Ale aspoň by to pro něho mohlo být poučení do dalších zápasů.

Vaše mužstvo v úvodu sezony šlape, nedostává žádné branky a naopak jich hodně střílí. Jako kapitán musíte být spokojen.

Já naprosto souhlasím s výrokem kouče Condeho, který v nějakém rozhovoru říkal, že naše hra zatím trochu drhne. Ale góly nám tam padají, což je dobře. Naše výkony jsou asi zatím zapříčiněny těmi tréninky, které podstupujeme ve velkých dávkách, chybí nám tam trochu lehkosti a ani kombinace ještě nejsou optimální. Na druhou stranu dost točíme sestavou a zapracováváme nové hráče, abychom byli připraveni na věci, jako jsou možná zranění nebo to, co se teď stalo Torresovi. Formu prostě ladíme na zápas s Plzní a hlavně na Ligu mistrů, tam půjde o víc. Odehraná střetnutí z úvodu sezony nás, s respektem k soupeřům, zatím příliš neprověřila.

V pondělí startuje kemp reprezentace před zápasem kvalifikace o Mistrovství světa s Bosnou a Hercegovinou, kterého se zúčastníte. Těšíte se?

Samozřejmě že ano, na reprezentaci se těším vždycky. Potkáme se tam s klukama, se kterými jsme se dlouho neviděli a máme tam dobrou partu. To se, myslím, odráží i ve výsledcích, když se nám poslední dobou celkem daří. Čeká nás ale velmi těžký soupeř, se kterým jsme se střetli loni na přípravném turnaji na Slovensku, kde jsme dokázali zvítězit. Mě osobně však tehdy tým Bosny a Hercegoviny svým výkonem zklamal, protože když jsem jej viděl hrát v loňské kvalifikaci, kde byl prvním postupujícím na EURO a hrál skvělý futsal, tak na Slovensku zůstal trochu za očekáváním. Teď však určitě půjde o velkou bitvu a čeká nás těžké střetnutí. Malou výhodou pro nás by mohl být fakt, že Bosna bude hrát tři dny předtím zápas v Arménii, pak bude muset přeletět k nám, takže bude mít něco v nohách. Určitě se ale mají diváci na co těšit.

Máte spočítáno, kolikáté střetnutí byste měl v Brně za reprezentaci odehrát?

Abych se přiznal, tak na tyto statistiky moc nejsem, ale myslím si, že se budu blížit někam k pětaosmdesátému až devadesátému startu. Moc bych si však přál, abych jednou mohl odehrát kýženou stovku. Věřím, že pokud budeme postupovat a v kvalifikacích se dostávat dál a dál, až na ty závěrečné turnaje, že je to reálné.

V samém úvodu sezony jste měl nějaké zdravotní problémy. Už je vše v pořádku?

Nebylo to zas tak nic hrozného. Vrátím se k tomu, že teď máme v Chrudimi hodně široký kádr, takže jak někdo z hráčů cítí nějakou mírnou bolest z těch fyzických tréninků či z posilovny, tak se s trenérem domluví a dostane jistou úlevu či odehraje menší porci zápasů. A to byl přesně můj případ. V tuto chvíli jsem, řekl bych, na 95 procent vyléčený, před reprezentací už vše pouze doladím a na utkání s Bosnou budu naprosto připraven. Samozřejmě pak i na další mače v lize.

Hned jako první ligové střetnutí po reprezentaci vás čeká Plzeň a ze spoluhráčů se zas stanou soupeři. Jaký je to pocit?

Dříve, když jsem v repre začínal, tak to bylo zvláštní. Teď už to ale beru tak, jak to je. V reprezentačním kádru je hodně hráčů Plzně, se kterými to táhneme spolu už dost dlouho, někde od devatenáctky či jednadvacítky, takže s dvěma třemi můžu říct, že mám až nadstandardní vztahy. My už teď ale dokážeme oddělit klubovou a reprezentační povinnost a i když spolu trávíme na repre srazu dost času, tak si o mistráku na palubovce nic nedarujeme a dokážeme se i pohádat. Důležité je, že si po utkání podáme ruce a na dalším srazu jsme zas parta.

A tak by to mělo být. Děkuji moc za rozhovor a ať se vám daří jak na klubové, tak reprezentační úrovni.

Autor: Radek Pecina


15x mistr 1. Futsal ligy

2003/04, 2004/05, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22

13x vítěz poháru SFČR

2004/05, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22, 2022/23

2x mistr Juniorské ligy U19

2008/09, 2015/16

3x mistr Dorostenecké ligy U17

2008/09, 2013/14, 2014/15

Banner - IG SERVICE s.r.o.