Felipe Conde: Jsem pyšný na všechny hráče a jejich výkony!

V kazašském městě Almaty se v uplynulém týdnu odehrála skupina C futsalové Ligy mistrů, mezi jejímiž čtyřmi účastníky předváděl velmi pěkné výkony celek FK Chrudim. Ten ani v jednom zápase neokusil hořkost porážky a do poslední chvíle pomýšlel na postup do Final Four, O celkovém průběhu Elite round, o tom, proč nakonec obsadil mistr České republiky druhou příčku, ale také o další části futsalové sezony jsme si na letišti při odletu z Kazachstánu popovídali s trenérem úspěšného mužstva Felipem Conde.

První otázka je asi nabíledni. Zhodnoťte v krátkosti celý turnaj.

Myslím si, že jsme v Almaty odehráli dobrá utkání a podařilo se nám něco naprosto neskutečného, když jsme v letošní sezoně Ligy mistrů neprohráli ani v první, ani ve druhé fázi, což je za mě obrovský úspěch. Přestože jsme v obou případech museli hrát venku, klub nám poskytl velmi dobré podmínky, čehož si jako tým vážíme. Hráči se chovali zodpovědně a ke všem střetnutím přistoupili tak, jak se má. Bohužel se nám postoupit dál nepodařilo a v Lize mistrů končíme, ale přesto jsem s naší účastí spokojený. Jsem pyšný na všechny naše hráče a jejich výkony. Myslím, že jsme velmi dobře reprezentovali jak město Chrudim, tak Pardubický kraj i celou Českou republiku.

Elite round jste měli po dvou zápasech velmi dobře rozehrané. Byl jste před sobotním závěrem nervózní?

Nebyl, spíš jsem byl nedočkaný, až netrpělivý. Pro mě by asi bylo lepší odehrát všechny tři zápasy ve třech dnech, den čekání mi neprospěl. Na vyvrcholení turnaje jsem se těšil.

Kde tedy vidíte příčinu, proč postup do Final Four nakonec nevyšel?

Když to řeknu jednoduše, tak jsme nepostoupili proto, že jsme získali méně bodů než Benfika. (smutný úsměv) Rozhodl asi první zápas turnaje, kdy jsme právě s Portugalci remizovali, přitom jsme s trochou štěstí mohli vyhrát. Zejména ve druhém poločase jsme měli několik příležitostí vstřelit další branky, škoda. Ale na druhou stranu se Benfika klepala do poslední chvíle a postoupila až díky dobře zvládnutým závěrečným dvaceti minutám utkání s Kairatem. Přes nepostup si myslím, že se jedná o historický úspěch našeho klubu, když jsme porazili evropský velkoklub Kairat Almaty a remizovali s dalším gigantem Benfikou Lisabon a za šest utkání v Lize mistrů neprohráli.

Věřil jste před úplně posledním utkáním turnaje, že by Kairat mohl Benfiku porazit a posunout vás tak do Final Four?

Ano. Že se tak stane, tomu jsem opravdu pevně věřil. Věděl jsem, že Kazaši budou hrát na vítězství, vždyť hráli doma před svými fanoušky. Navíc nejsou zvyklí prohrávat, v domácí lize všechno válcují, jedná se obrovský klub, u kterého se nic jiného než vítězství nepočítá, takže jsem opravdu věřil tomu, že zvítězit mohou. Bohužel se Kairat asi zrovna teď nenachází v optimální formě a to asi tento mač rozhodlo.

Druhé místo v Elite round Ligy mistrů, navíc v tak těžké skupině, je přesto úspěch. Pochválil jste tým?

Určitě, i když těsně po zápase s Luxolem jsme byli nesmírně zklamaní, protože jsme nezískali tři body a tím na Benfiku nevytvořili ještě větší tlak, jaký jsme si přáli. Nicméně jsem v kabině klukům řekl, že jsem na ně hrdý, co v letošní sezoně Ligy mistrů předvedli. Naším cílem bylo postoupit, což jsme bohužel nesplnili, a proto jsme zklamaní, naštvaní. Nicméně předvedená hra byla super, takže turnaj musím hodnotit z této stránky pozitivně.

Vy jste v roce 2008 začínal v Kairatu coby kondiční kouč svoji trenérskou kariéru. Těšil jste se sem do Kazachstánu?

Určitě. Jednak tady mám stále spoustu kamarádů a známých z doby, kdy jsem tu působil, jednak jsem věděl, že zde budou výborné podmínky pro futsal s plnou halou fanoušků, a také jsem věděl, že půjde o skvěle zorganizovaný turnaj. Takže jsem se na pobyt tady těšil a nezklamalo mě to tu. Jako profesionál chci zápasit proti nejlepším mužstvům Evropy a tady jsme měli možnost se s některými z nich střetnout, takže pro mě se opravdu jednalo o specifický turnaj. Sám za sebe mohu říct, že když jsem tu v roce 2008 působil, tak jsem byl na začátku své trenérské cesty, a teď, když jsem se sem po nějaké době zase vrátil, doufám, že jsem tu ukázal, že i já se ve své práci někam posunuji, zlepšuji.

Letošní ročník Ligy mistrů je pro Chrudim minulostí, ale futsalová sezona zdaleka nekončí. Hned v pátek vás čeká 1. Futsal liga, k tomu těžký zápas na Spartě.

Samozřejmě budeme pokračovat v dalších fázích sezony. My jsme Chrudim a chceme vyhrávat každý zápas, pro nás se nic nemění, Takže chceme vyhrát pohár, chceme vyhrát ligu a udržet náš klub na výsluní, kam patří! V pátek se samozřejmě bude jednat o těžké utkání a řeknu to samé, co jsem říkal po Makedonii: musíme rychle přepnout z modu Ligy mistrů na mod česká liga, což je určitě velmi ošidné. V žádném případě nesmíme střetnutí se Spartou podcenit.

Přesto. Může se v pátek na výkonu mužstva projevit cestovaní, únava?

Po příjezdu vyhodnotím skutečnost, jak budou hráči unaveni. Naštěstí cesta zpět do Chrudimi je trochu časově kratší než byla do Almaty. Ale v každém případě dostanou teď hráči dva dny volna a poprvé se zas spolu sejdeme ve středu, rozebereme si, jak jsou na tom a uvidíme. Asi je jasné, že nebudeme na páteční zápas připraveni v top formě a na sto procent, ale věřím, že vytvoříme takové podmínky a máme takovou fyzickou připravenost, abychom toto utkání úspěšně zvládli. A že jsme na tom fyzicky dobře, to jsme prokázali v těch těžkých zápasech Ligy mistrů.

Chcete říci něco závěrem?

Velmi rád. Chtěl bych na tomto místě poděkovat jménem všech hráčů a realizačního týmu vedení našeho klubu za to, že nám umožnilo kvalitní podmínky na přípravu. Dále bych chtěl poděkovat všem našim fanouškům za podporu, a přestože byli od nás tak daleko, sledovali jsme jejich podporu přes internet a na sociálních sítích, a proto nás i za ně mrzí, že se nám nepodařilo vybojovat vysněný postup do Final Four. Nicméně za předvedenou hru, výkony a výsledky jsem na celý tým pyšný.

Akce je realizována s podporou Pardubického kraje a města Chrudim.

Autor: Radek Pecina

15x mistr 1. Futsal ligy

2003/04, 2004/05, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22

13x vítěz poháru SFČR

2004/05, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22, 2022/23

2x mistr Juniorské ligy U19

2008/09, 2015/16

3x mistr Dorostenecké ligy U17

2008/09, 2013/14, 2014/15

Banner - IG SERVICE s.r.o.