Conde: Před play off chceme být v dobré kondici

Na páteční večer nebudou futsalisté FK Chrudim vzpomínat v dobrém. Přestože tomu z počátku nic nenasvědčovalo, nakonec pouze remizovali v brněnské hale Vodova s místním Helasem 2:2 a připsali si letošní čtvrtou remízu. O zápase jsme si popovídali s trenérem Východočechů Felipem Conde

V prvním poločase jsme měli určitou převahu, vytvořili si nějaké šance a soupeře do příležitostí nepouštěli. Po zásluze jsme proto také o dva góly vedli. Po změně stran mi přišlo, že jsme ztratili energii a s ní i koncentraci. Sice jsme si opět vytvořili nějaké možnosti, ale jejich neproměnění otřáslo naším sebevědomím. Helas vycítil svoji šanci, zabojoval a zaslouženě vyrovnal. Při sebeanalýze se domnívám, že tréninková zátěž nebyla hráčům dobře přizpůsobena. Cítil jsem, že v posledních dvou zápasech nebyli na ideální fyzické úrovni, a to kvůli vysoké tréninkové zátěži. Provedeme proto potřebné úpravy a doufám, že si všichni sáhneme do svědomí, aby se naše hra příště zlepšila.

Opět jste inkasovali vyrovnávací branku v power play soupeře. Je to poučení do play off?

Určitě ne z hlediska strategie. Musíme však pochopit, že jsou chvíle, kdy je potřeba riskovat a jindy naopak přenechat riziko soupeři. Týmy hrající proti nám již vědí, že vždy chceme být na míči a využívají toho proti nám. Na konci zápasu jsme při našem vedení nemuseli riskovat, my to ale udělali. Berme to tak, že šlo o zkoušku hry proti špičkovým týmům ve vyřazovací části a z toho si musíme vzít ponaučení.

Domácí velmi dobře bránili. Co jste měli dělat jinak, abyste jim vstřelili víc branek?

Je pravdou, že Helas dobře bránil, a to nejen v tomto zápase, ale je tím vyhlášen po celou sezonu. Brňané byli zataženi hodně dozadu, s dobrým krytím a fyzickou silou, přesto jsme si své příležitosti vytvořili, jen jich mohlo být víc. Pro příště musíme výrazně zlepšit přístup k odraženému míči po zákroku brankáře a také zakončení na zadní tyči. Hlavní ale bylo, že se nám nedařilo procházet jeden na jednoho a tím si vytvářet lepší zakončení. Toto vše ale mohlo být zapříčiněno únavou, o které jsem již mluvil dříve.

Do sestavy se po více jak dvou měsících vrátil Torres. Jak jste s jeho výkonem spokojen?

S přihlédnutím ke všemu, čím si prošel, podal lepší výkon než jsem čekal. Podporoval naši útočnou aktivitu, snažil se o napadání soupeře, ale bylo patrné, že mu stále chybí tempo, síla a technika. On je ale zkušený hráč, který na sobě tvrdě pracuje, a proto věřím, že na vyřazovací část soutěže bude ve skvělé formě.

Plzeň vyhrála 16:1, a tak je asi první příčka po základní části definitivně ztracena…

To je klasická otázka, jakou si pokládáte vy novináři, či fanoušci. My v našem týmu přemýšlíme jinak, zápas od zápasu. U nás nikdo neuvažoval, že poslední zápasy byly jen bojem o gólech a lepším skóre. My chceme vždycky podat dobrý výkon, díky němuž pak máme větší šance na úspěch a střílení branek. Žádal jsem proto hráče, aby se soustředili pouze na náš výkon. Jasně, Plzeň to má dobře rozehrané, je favoritem na první místo po základní části, ale stát se může cokoliv. My se zaměřujeme pouze na následující zápas se Spartou, což už je samo o sobě výzvou. Zde chceme předvést zlepšení. Celkově jsem s letošním ročníkem doposud spokojený, bojovali jsme ve třech různých soutěžích a ve všech si vedli velmi dobře. Naším cílem teď jednoznačně je, že se chceme dostat před play off do dobré kondice a ve vyřazovací části být silní.

Teď vás čeká týdenní repre pauza. Jaký bude plán mužstva, na co se zaměříte?

Jako trenér mám své přesvědčení a neměním ho pro dobré ani špatné výsledky. Proto pojedeme podle plánu, který jsem si vytyčil na začátku roku a během sezony několikrát revidoval. Naše výsledky ukazují směr a my na tom pracujeme. V tuto chvíli musíme provést úpravu ve fyzické přípravě, ale jinak již nějakou dobu pracujeme na play off, a v tom budeme pokračovat. Tím, že se blížíme k rozhodující fázi soutěže, budeme hodně pracovat na přesilových hrách a strategických situacích, jejichž detaily pak můžou rozhodovat zápasy. Samozřejmě budeme pokračovat na práci v útočné i obranné polovině, když zde dojde k některým úpravám, protože víme, že soupeři hru našeho týmu sledují. Ale i s tím se v plánu počítalo.

V posledním kole hostíte Spartu. S jakou taktikou do utkání půjdete?

Nechci zacházet do detailů, protože bych tím dával soupeři výhodu. Ale je pravda, že v této fázi sezony naši hru již každý zná. Nastupujeme proti dobrému soupeři a tak věřím, že jak my, tak Sparta využije tento zápas k přípravě na play off. Pro oba týmy je dobré si zahrát kvalitní utkání před tak důležitým okamžikem, jakým vyřazovací část soutěže je, a my toho chceme využít na maximum. Před utkáním řeknu hráčům, ať k tomuto zápasu přistoupí jako k utkání play off, takže si to musí nastavit v hlavě. Jako vždy, a především pak v play off, půjdeme do hry s tím, že budeme chtít zvítězit a předvést divákům naši kvalitní hru.

Radek Pecina

15x mistr 1. Futsal ligy

2003/04, 2004/05, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22

13x vítěz poháru SFČR

2004/05, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22, 2022/23

2x mistr Juniorské ligy U19

2008/09, 2015/16

3x mistr Dorostenecké ligy U17

2008/09, 2013/14, 2014/15

Banner - IG SERVICE s.r.o.