J. Bartek: Jsem na své svěřence hrdý

Od futsalových mládežnických Final Four uplynuly více jak dva týdny, tedy ten správný odstup, abychom již bez emocí rozebrali jejich průběh s trenérem obou výběrů FK Chrudim Janem Bartkem.

Začneme starší juniorkou. Jak nakonec hodnotíte bronzovou medaili?

Svoji odpověď bych asi rozdělil na dvě části, protože jedna věc je, jakou hru jsme po celou sezonu předváděli, a druhá finální umístění. Myslím si, že během celého ročníku jsme hráli aktivní juniorský futsal, který se musel lidem líbit, a za to můžu být na své svěřence hrdý. Na druhou stranu to však přineslo velké očekávání pro vyvrcholení sezony ve Final Four. V něm jsme bohužel semifinále výsledkově nezvládli a tím pádem je bronzová medaile chabou náplastí.

Přitom v semifinále proti Plzni jste určitě horší nebyli. V čem vidíte hlavní důvod konečné porážky?

Plzeň vsadila vše na obranu, brankáře Buchara a standardní situace. To se jí vyplatilo, když nás potrestala signály ze dvou rohových kopů, které přitom hraje i naše mužstvo. A nakonec ta nešťastná individuální chyba při rozehře autu... Jinak si myslím, že jsme byli po celý zápas lepším týmem, ale na to se ve výsledku nehraje.

Celkově si pak myslím, že nám chyběla hlavně větší lehkost a v některých momentech větší přesnost, někdy možná i lepší vyhodnocení situace na hřišti.

Udělal byste teď s odstupem času něco jinak?

Zpětně bych toho asi moc neměnil, možná pouze více vytěžoval některé hráče.

Po střetnutí se hodně rozebíral zákrok gólmana Interobalu na pronikajícího Hromka. Myslíte si, že měla být udělena červená karta?

Na hřišti, když jsem to v danou chvíli viděl, bych rovnou vylučoval. Proto jsem byl zvědavý, až tento zákrok uvidím na videu. To mi ukázalo, že se o faul jednalo, brankář hasil chybu rukama v kombinaci s lehkým podražením, i když to nebylo v tak velké intenzitě. Přesto měl být faul dle mého oceněn minimálně žlutou kartou a jelikož už jednu měl, měla následovat červená.

Jak těžké bylo namotivovat hráče hned po půl hodině od prohraného semifinále k boji o bronz?

V tu chvíli to nebylo vůbec jednoduché, protože kluci byli zklamaní neúčastí ve finále. Také to bylo nějakou dobu na jejich hře v boji o třetí místo znát.

Jak to bude s touto kategorii za rok. A co udělat znovu nebo jinak, aby to bylo v příští sezoně ještě lepší?

Osa týmu doufám zůstane, i když člověk nikdy neví, jestli hráči nedostanou futsalový zákaz z fotbalu. Za náš klub mohu ale říci, že jsme vždy akceptovali fotbalová utkání a hráče nechali v jejich fotbalových klubech. Jiná věc je, že některým klubům se nelíbí, když hráči odjedou reprezentovat Českou republiku, což je za mne největší možná pocta. Toto úskalí našeho sportu by však bylo na větší debatu. Přitom od kluků vím, že v tomto věku chtějí dělat oba sporty. K této debatě však musí být ochota obou stran a přesto, že jsme pod jedním svazem, se to bohužel mnohdy neděje. Vím, o čem mluvím, hovoří za mě deset let zkušeností.

A co zlepšit? Vždy je to o tréninku a mít k dispozici adekvátní halu. Vedení FK Chrudim dělá maximum, ale v dnešní době není dostatek sportovních hal, aby to uspokojilo všechny sporty.

Teď k dorostu. Vyhrál základní část a nakonec nebral ani medaili, proč?

Základní část jsme sice vyhráli, ale bylo to souhrou různých okolností. Vždyť my neměli před posledním kolem vůbec jistou ani účast ve Final Four a museli jsme čekat na ostatní týmy, jak svá utkání odehrají. Výsledky nakonec vyšly v náš prospěch.

Ale abych odpověděl na otázku. Určité chyby nás trápily po celou sezonu a ve Final Four se bohužel projevily naplno. Také se utkání hrála na čistý čas, což byla pro všechny kluky novinka. A v neposlední řadě záleželo, jak zafunguje u hráčů hlava...

V obou zápasech o medaile se vaši svěřenci nevyvarovali velkého množství fatálních chyb. Čím to?

Něco přičítám přemotivovanosti a něco nezkušenosti, prostě nebyla správně nastavená ta hlava.

Jak moc ovlivnila výkon týmu nemoc gólmana Patáka?

Brankář Paták je jistě talentovaný, ale v brance by i tak začínal Pavel Kolbaba, který podával v základní části kvalitní výkony

Kolik hráčů v této kategorii zůstane i napřesrok?

Do další sezony určitě zůstanou čtyři, cca dvanáct se posouvá do juniorské kategorie.

Chcete říct něco závěrem?

Nejprve bych chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu, jmenovitě Tomáši Koudelkovi, Radku Hloušovi, Radku Fejlovi, Filipu Kasalovi, Zdeňku Bibenovi a Ondrovi Bartůškovi za spolupráci. Dík také zaslouží vedení klubu, které se pro hráče snažilo vytvářet nejlepší možné podmínky.

Mé poděkování patří i fotbalovým klubům, které se o hráče po většinu roku starají a mají s námi trpělivost.

A na samotný závěr bych chtěl poděkovat i všem hráčům za jejich přístup k celé sezoně a popřát jim úspěšný start do jarní části fotbalových soutěží. Vybraným pak úspěšnou účast na futsalových reprezentačních srazech.

Autor: Radek Pecina

15x mistr 1. Futsal ligy

2003/04, 2004/05, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22

13x vítěz poháru SFČR

2004/05, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22, 2022/23

2x mistr Juniorské ligy U19

2008/09, 2015/16

3x mistr Dorostenecké ligy U17

2008/09, 2013/14, 2014/15

Banner - IG SERVICE s.r.o.